4.9.2024

Ett ord från ordföranden: En lång väg till lönejämlikhet

JHL:n väliaikainen puheenjohtaja Håkan Ekström katsoo kameraan pöydän ääressä.

Regeringen förbättrar höginkomsttagarnas ställning och försöker tysta ner låginkomsttagarna. JHL accepterar inte det, skriver JHL:s ordförande Håkan Ekström.

Vårt lands regering har i år radikalt försämrat de allra mest sårbaras ställning. Det sämre arbetslöshetsskyddet och nedskärningarna i bostadsstöd, barnförhöjningar och sjukdomsdagar bestraffar i synnerhet låg- och medelinkomsttagare.  Samtidigt har regeringen gett höginkomsttagare skattelättnader och höjt mervärdesskatten. Proportionerligt sett drabbat dessa ändringar värst dem med de allra lägsta inkomsterna.

Begränsningarna i strejkrätten för oss mot en östeuropeisk modell – inte en nordisk sådan, även om näringslivet påstår annat. Många branscher hotas av brist på utbildad personal. Utländsk arbetskraft kommer inte hit och löser arbetskraftsbristen, eftersom Finlands internationella rykte har rasat.

Kanske en oro över röster kan uppmuntra regeringen till realism.

Allt detta söker vi att reparera under avtalsrörelsen som kör igång på hösten och ökar takten på våren. Förhandlingarna kommer att bli svåra. Arbetsgivarsidan litar på att regeringen håller dem om ryggen. Men kanske en oro över rösterna i det inkommande välfärdsområdes- och kommunalvalet kan uppmuntra regeringens beslutsfattare till realism.

När den offentliga sektorns arbetstagare skickligt förhandlade sig till bättre löneförhöjningar, hördes de mest högljudda protesterna från anhängare av fri marknadsekonomi. Vi lider av arbetskraftsbrist, och när det råder brist på något stiger priset – enligt marknadsekonomins egna lagar. Detta var ett steg mot lönejämlikhet, men vi har fortfarande en lång väg att gå.

Ett lagstadgat lönetak skulle hindra lågavlönade branscher från att ta sig ur lönegropen. JHL godkänner inte denna typ av diktering.

Läs mer: Ett ord från ordföranden: Regeringens sax klipper sönder folkets enighet